Veel mensen staan er helemaal niet meer bij stil dat het vlees dat ze in de winkel kopen afkomstig is van een levend dier dat een paar maanden of langer geleefd heeft voordat het veranderd werd in iets wat je lekker in de pan kan gooien. De mensheid heeft vee al een hele lange periode en bij het houden van vee komt heel wat meer te kijken dan ze een veld geven om in rond te lopen. Weet je bijvoorbeeld wat klauwverzorging  is? Bijna alle beesten die we houden op een boerderij hebben hoeven die door blijven groeien. Doordat de dieren gedomesticeerd zijn kunnen ze niet meer hun hoeven zelf verzorgen. Dus moet een mens het eraf halen om de zoveel tijd.

De dieren zijn compleet afhankelijk van ons

Het is eigenlijk nog zieliger dan je denkt. Zo moeten boeren vaak kijken of er kalverdekjes te koop zijn want hun kalfjes kunnen niet tegen de kou alleen. Al het vee dat gehouden wordt door mensen moet onderhouden worden door mensen. Onlangs was er een filmpje op het internet over een pony die gevonden werd. De nagels van de pony waren helemaal doorgegroeid tot wel bijna een halve meter. En de vacht was van zo een slechte conditie dat ze hem er helemaal geschoren hebben zodat de vacht goed kon teruggroeien. En het is eigenlijk niet alleen het vee dat afhankelijk is van ons. Veel katten moeten een vaccinatie krijgen of anders kunnen ze niet veilig naar buiten. Als een kat problemen heeft met de mond dan wordt die gered door een dierenarts.

Natuurlijke selectie is niet meer een ding eigenlijk

Er is over het bovenstaande een gênante waarheid. Je hoeft niet daadwerkelijk een prik te geven aan de kat. Er is geen 100% kans dat de kat dood zal gaan en als zo een kat dood gaat is er altijd een andere kat. Evolutie schenkt dieren allemaal verschillende vaardigheden en over het algemeen zijn dieren vrij goed bestendig tegen de wereld. Maar een mens die een dier bezit wil graag dat de kans op sterven zo een beetje 0% is. Of het nou een kat of een koe is. En het is door die hoge verwachtingen dat we het idee hebben dat dieren niet zonder ons kunnen. Het probleem is dat mensen een hoge empathische gave hebben en die toepassen op andere dieren. Dat is niet natuurlijk.

The natural fallacy

Maar er valt hier wel wat aan de kaken te stellen. Namelijk dat het oke is voor een kat om dood te gaan omdat het natuurlijk is. De titel van deze alinea slaat op een drogreden die vaak gebruikt door mensen. Je kunt niet beweren dat iets goed of fout is op basis van hoe het is in de natuur. Er bestaan talloze opvattingen over wat goed en slecht is maar over het algemeen zullen al deze opvattingen neerkomen op dat goede emoties positief zijn en slechte emoties negatief zijn. Er is heel erg veel nuance hier in te vinden maar gegeven de keuze is een goede emotie beter. En als een kat in leven is, is dat een goede emotie van blijdschap. Een dode kat daarentegen geeft een slechte emotie: verdriet en rouwen.

Agenda voor je werk in 2022
Oude tractoren, nieuwe techniek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *