Het verduurzamen van je huis is tegenwoordig een ‘hot item’. Iedereen heeft het erover. Maar, waar begin je? En wat is er mogelijk bij jouw woning? Het isoleren van je woning is in ieder geval al een goede beslissing. Daarnaast kun je denken aan zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler, of je maakt van je huis gewoon een mooie, groene stadswoning.

Het isoleren van je woning

Isoleren is een relatief eenvoudige en betaalbare manier om je huis te verduurzamen. Ben je een beetje handig? Dan doe je dit gewoon zelf. Voordat je begint met isoleren kun je evt. een warmtescan laten doen. Je ziet dan waar de meeste warmte weglekt en of de al aanwezige isolatie nog goed werkt. Met goede isolatie creëer je een lekker woonhuis met veel comfort.

Welke delen van een huis kun je isoleren?

  • Het dak
  • De vloer
  • De ramen
  • De muren

Het installeren van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn voorzien van cellen die zon- en daglicht omzetten in elektriciteit. Als je kiest voor zonnepanelen met een hoog rendement, heb je er minder nodig en verdien je de investering sneller terug. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Afhankelijk van de keuzes die je maakt en de stroomprijs, verdien je ze binnen 7 tot 10 jaar terug.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

  • lage energiekosten
  • Snel terugverdiend
  • Minder afhankelijk van een energieleverancier
  • Zorgt voor een beter energielabel
  • Het stoot minder CO2 uit

Een groen dak

Een lekker woonhuis krijg je door meer groen op het dak. Sedum is een bodembedekker, die vaak wordt toegepast als dakbedekking. Het zijn vetplanten die water opslaan in het blad en daardoor overleven in een droge periode. Een groendak isoleert het huis en het is ook goed voor de biodiversiteit. Genoeg redenen om van je huis een groene stadswoning te maken.

Kiezen voor een warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Het is een investering die voordelig uitpakt wanneer je dit combineert met zonnepanelen. De opgewekte energie wordt dan gebruikt door de warmtepomp. Warmte uit de buitenlucht en de bodem wordt door de warmtepomp naar binnen gehaald. Omdat deze warmte nog niet de juiste temperatuur heeft, warmt de pomp de lucht verder op. Het apparaat verbruikt op deze manier veel minder stroom dan normaal het geval zou zijn. Daarom is de warmtepomp een duurzame manier om je huis te verwarmen.

Een roadtrip in Europa, wat zijn populaire bestemmingen?
Linnen dekbedovertrekken: de ultieme stijlupgrade voor je slaapkamer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *