Superfoods

Superfoods… een term die je ongetwijfeld al hebt zien opduiken op sociale media en in tijdschriftartikelen. Maar, wat zijn superfoods nu precies? Hoewel er geen eenduidige definitie van bestaat, gaat het globaal genomen om voedingsmiddelen die een grote concentratie bevatten aan vitamines, mineralen, aminozuren en andere essentiële voedingsstoffen. Superfoods hebben vaak exotisch klinkende namen als ‘gojibessen’, ‘chiazaad’, ‘zeewier- en algen extracten’. Toch kunnen een heleboel meer gebruikelijke voedingsmiddelen ook als superfood bestempeld worden. Broccoli, bijvoorbeeld, is rijk aan onder andere vezels en antioxidanten, en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Vette vis, knoflook, blauwe bessen, … mogen zeker ook niet in het rijtje van superfoods ontbreken. En wat dacht je van walnoten? Het regelmatig eten van deze noten verlaagt je kans op hart- en vaatziekten en verlengt mogelijks ook je levensduur.

Afwisseling

Ben je geen fan van chiazaad, zeewier of broccoli? Niet getreurd! Het belangrijkste voor je gezondheid blijft nog steeds variatie. Kies voor gezonde producten uit de Schijf van Vijf en wissel voldoende af. Er bestaat immers geen enkel voedingsmiddel dat op zichzelf kan voorzien in alle essentiële voedingsstoffen. Combineer en amuseer jezelf! Ga bij voorkeur voor een ‘kleurrijk bord’: niet alleen leveren verschillende kleuren groente en fruit vaak andere voedingsstoffen, een kleurrijk bord kan ook aantrekkelijker ogen en je zin in gezond eten vergroten. Het oog wil ook wat, toch?

Kan ik dan niet gewoon een pilletje nemen?

Nu hoor ik je denken… “In plaats van op zoek te gaan naar superfoods, neem ik gewoon elke dag een voedingssupplement. Lekker simpel…”

Het kan dan misschien wel eenvoudig zijn, er zijn aan voedingssupplementen ook risico’s verbonden. Ten eerste kan een supplement nooit ter vervanging worden ingenomen van een gezonde en evenwichtige voeding. Verder moet je er ook over waken dat je van bepaalde voedingsstoffen geen te hoge dosis binnenkrijgt. Niet alle vitamines en mineralen worden bij overschot immers afgebroken door je lichaam, wat weleens voor zeer vervelende bijwerkingen zou kunnen zorgen. Andere supplementen mag je dan weer niet met elkaar of met reguliere geneesmiddelen combineren. Probeer dus zoveel mogelijk je voedingsstoffen te halen uit wat je eet. Gezonder en meteen ook een stuk smakelijker! 

Voeg je superfoods dus toe aan een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon en geef jezelf vervolgens een welverdiend schouderklopje 

Leuke bestemmingen voor een gezinsreis
Een roadtrip in Europa, wat zijn populaire bestemmingen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *